Veranderaars, verenig u!
We leven in een tijd van ‘super wicked problems’: klimaatverandering, sociale ongelijkheid, gezondheidscrises … Enorm complexe vraagstukken die sterk met elkaar verweven zijn en die niemand alleen kan oplossen. Samenwerking is essentieel: op elk niveau, in elke sector, voor elke uitdaging. Bij The Kind Kids geloven we rotsvast dat succesvol samenwerken alleen kan als we radicaal vriendelijk zijn: voor elkaar en voor de aardbol. Niet tegen concurrenten, maar samen. Niet met een select clubje van bazen, maar met een gelijkwaardige stem voor iedereen. De toekomst is teamwerk!
Ooit was samenwerken kinderspel
Wat als we als volwassenen zouden samenwerken met het gemak waarmee kinderen vriendschappen sluiten? Je lacht, deelt een koek op de speelplaats en voor je ‘t goed en wel beseft, zijn jullie de beste vrienden. Gaandeweg ontleren we als volwassenen de kracht van delen en staat samenwerken niet langer synoniem voor succes. Meer nog: het gaat over de beste zijn, de snelste, de eerste.
We horen je al komen: ‘leider, leider, we moeten toch winnen van de concurrentie?’. Welnee … Want ten eerste: er is geen leider. We willen samen bouwen aan een alternatieve toekomst. En ten tweede: in een wereld waarin verbinding zegeviert, zijn er geen winnaars of verliezers, maar is er enkel overvloed. Of voor zij die van pittige oneliners houden: winnen is voor losers.
Eens je door hebt dat de concurrentiegedachte maar een gedachte is, komt er ruimte vrij voor een nieuw verhaal.
Deze changemakers doen het al
In veel van onze projecten staat de kracht van verbinding centraal. Denk bijvoorbeeld aan projecten van Statik (de digitale wizard van The Kind Kids), zoals Trefpunt Zelfhulp, een ondersteunings- en expertisecentrum voor zelfhulpgroepen in Vlaanderen met meer dan 800 aangesloten organisaties. Ook YOUCA (Youth for Change and Action) speelt een rol door via een slimme jobbank leerlingen, leerkrachten en werkgevers met elkaar te verbinden, en zo jaarlijks meer dan 15.000 leerlingen te engageren om één dag te werken. Het loon dat ze die dag verdienen gaat naar projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd.
Ook Shaved Monkey – verhalenverteller van The Kind Kids – weet als geen ander ‘verbinders’ aan te trekken en via verhaallijnen hun daadkracht verder te verstevigen. Denk maar aan The Fluid Crew, een collectief van schijnbare concurrenten binnen de Vlaamse watersector. Dankzij Shaved Monkey wisten zij het oude narratief van competitie van zich af te schudden en maken ze nu als collectief internationaal het verschil. Of ken je Bolt al? De allereerste Belgische energieleverancier die vanuit een slim businessmodel lokale, groene producenten laat samenwerken in één groot energienetwerk. En dan is er nog The Symphony of Us, een initiatief van de Koning Boudewijnstichting om het ecosysteem rond kankeronderzoek grondig te transformeren door patiënten, onderzoekers en zorgverleners met elkaar te verbinden.
Kortom: eens je door hebt dat de concurrentie gedachte maar een gedachte is, komt er ruimte vrij voor een nieuw verhaal. Eentje die ‘delen is halveren’ weet te veranderen in ‘delen is vermenigvuldigen’. In dat geval geldt ‘the winner takes all...the losses’ als je ‘t ons vraagt. Het is net door je kennis, enthousiasme en middelen te delen dat we onze collectieve positieve impact kunnen vermenigvuldigen.
Er is een plaats voor elke stem
Hoe pakken we dat samenwerken precies aan vanuit The Kind Kids? Eén van onze credo’s luidt: ‘De toekomst is teamwerk’. Wanneer we met een organisatie samenzitten om hun strategie uit te stippelen, brengen we bewust zoveel mogelijk verschillende stemmen mee aan tafel. Want samen weten we meer.
En stemmen mag je gerust breed invullen. We nodigen de natuur uit, een kind die de toekomst vertegenwoordigt … Kortom, we nemen afstand van de volwassen mens als enige bron van intelligentie. Sommige organisaties gaan nog een stap verder. Zo benoemde Faith In Nature de natuur zelfs tot lid van hun bestuur. Daar kunnen wij nog een puntje aan zuigen. (Zoek je nog meer inspirerende voorbeelden? Schrijf je in op de nieuwsbrief van Regenerative Futures).
We starten meetings met een ‘check-in’ en tijdens samenwerkingen schenken we bewust aandacht aan persoonlijke relaties waarmee we sneller tot de essentie komen en klanten 100% eerlijk durven zijn. Na afloop voorzien we ‘after action reviews’ om feedback op te halen zodat we in de toekomst nog meer verschil kunnen maken.
Zelfsturing als leidend principe
Bij The Kind Kids staat ook intern verbinding centraal. We zijn een impactcollectief omdat we geloven dat we samen sterker staan. Ook binnen onze teams kiezen we voor een atypische aanpak.
Neem nu het idee van hiërarchie. Vandaag werken veel organisaties nog steeds vanuit een piramide-idee. Er staat een sterke leider bovenaan de top en de ‘uitvoerende werkkrachten’ bevinden zich onderaan. Dit onevenwicht zorgt bij veel organisaties voor wantrouwen en een gebrek aan participatie. Als impactcollectief geloven The Kind Kids in de kracht van een horizontale, zelfsturende werking waarbij verbinding centraal staat. Teams nemen zélf beslissingen over projecten, budgetten, aanwervingen … Die radicale gelijkwaardigheid stimuleert autonomie, samenwerking en werkgeluk. Kortom, door niet degene te willen zijn die ‘wint’, maar wel degene die verbindt, komen we samen zoveel verder.